
Worstel je met een moeilijke beslissing?
Of moet je een lastig probleem oplossen? Je eerste gevoel is waarschijnlijk dat je er lang en hard over na moet denken. Dit gaat je helaas niet helpen. Wat kun je dan wel doen? Hoe los je een probleem op als je vastloopt?
De oplossing is super simpel, maar wordt vaak vergeten.
Afstand nemen
In plaats van je op het probleem te storten, kun je er beter afstand van nemen.
Doe iets creatiefs, ga wandelen, doe een powernap, of stap even onder de douche. De oplossing zou dan zomaar in je hoofd kunnen opkomen.
Misschien heb je weleens gehoord over deze simpele manier om makkelijker problemen te kunnen oplossen. Creatief bezig zijn is een manier om op nieuwe ideeën te komen. Hoe werkt dat precies?
De incubatieperiode, moment voor jezelf
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen vaak de beste ideeën krijgen als ze niet actief bezig zijn met het probleem. De oplossing komt als ze bezig zijn met een taak die niets te maken heeft met het probleem.
In fase 1 van het verzinnen van een revolutionair idee doe je nieuwe informatie op. De voorbereidingsfase noemen we dat.
In fase 2, de incubatieperiode, waarbij je de informatie loslaat en je gedachten laat afdwalen.
In fase 3 komt dan het welbekende ‘eureka-moment’.
Daarbij blijft het niet. Bij de laatste fase zorg je dat jouw ‘eureka-moment’ realiteit wordt. Hier ga je dus weer je kritische denkvaardigheden gebruiken om het idee uit te werken.
Toch is fase 2, de incubatieperiode, de belangrijkste fase in het hele proces.
Hoe komt dat?
Wanneer je stopt met aan iets te denken, blijven je hersenen op de achtergrond aan het probleem werken. Op deze manier kan je brein relevante herinneringen tegenkomen waar je misschien niet aan hebt gedacht toen je actief het probleem probeerde op te lossen. Met deze nieuwe informatie kunnen je hersenen misschien zo’n geniale ingeving verzinnen.
Een andere theorie is dat je tijdens het actief oplossen van het probleem te veel blijft hangen bij iets wat niet nuttig is, waardoor je niet verder kunt denken. Fase 2 helpt je brein deze oplossing naast zich neer te leggen om zo een nieuw aanpak te vinden.
De laatste theorie werkt als volgt: een pauze nemen geeft je een frisse blik. Eigenlijk geef je jouw hersenen de kans om het probleem te reorganiseren, Als je dan weer aan het probleem denkt, kijk je er anders tegenaan en kan een oplossing voor de hand liggen.
Hoe het ook werkt
Hoe pas je deze informatie toe in het dagelijks leven?
Probeer je eerste ingeving om er uren over te gaan malen en piekeren te negeren. De volgende keer dat je met een probleem worstelt of op een nieuw idee wilt komen. Ga iets creatiefs doen dat je afleidt van het probleem. De oplossing komt uiteindelijk vanzelf.
Gepubliceerd door Tessa Ham l LinkedIn Mind 21 juli 2020
Reactie plaatsen
Reacties