2. Hoge bloeddruk, vage klachten, overgang

Ik had het over mijn achterlijk hoge bloeddruk na een griepje. De vele onderzoeken en gesprekken,  uiteindelijk kwamen er wat afwijkingen uit, en ik kan er oud mee worden. Klinkt bekend? Iets verdikte hartspier, iets afwijkende nierfunctie, astma, overgang.

Weet jij trouwens, dat in de overgang, je last van je spieren kunt krijgen? Dat gebeurt, omdat de oestrogenen uit je lichaam vertrekken. En dat de spierpijn, na verloop van tijd, ook weer overgaat? Nou helaas bij mij na 14 jaar nog steeds niet.

Maar goed, ik ging jullie vertellen over mijn diagnose astma. Testen gedaan, foto’s van mijn longen gemaakt, en op die foto’s was niet te zien dat ik al héél erg lang rookte. Ja, ik weet dat het ongezond is, en we waren een jaar, voordat ik ziek werd, gestopt.

En toen...., ik kreeg allerlei pufjes om uit te proberen zodat ik meer lucht kreeg. Elk pufje moest ik
6 weken proberen en dan afwachten wat het resultaat zou zijn. Géén succes.

Wel bleef ik doorgaan met menthol snoepjes eten, koffie en cola drinken, om mijn hoesten en benauwdheid te onderdrukken. Dus de +18 kilo was een feit. Ik ben ze weer kwijt.

We gingen op vakantie , omdat ik had ontdekt dat het zonnetje mij goed deed. Eenmaal in Turkije, onze favoriete vakantie stek, kon ik niet eens 10 minuten naar het strand lopen, zonder drie keer te stoppen en op adem te komen.

Gefrustreerd en huilend, zat ik op het balkon van ons appartement en manlief ging koffie zetten. Hij bleef lang weg en kwam uiteindelijk met de koffie en.....  twee sigaren, naar buiten. Zijn opmerking was:  "Volgens mij, is dit het enige wat jou nog een beetje plezier kan bezorgen".

Afijn, we begonnen weer met roken. Hoe gek het ook klinkt, ik kreeg weer wat meer lucht en energie. Na een aantal weken werd het steeds beter, want thuisgekomen zijn we blijven roken.
Of ik er blij mee ben, nee. Of ik bang ben om te stoppen, ja. De angst om terug te vallen in de benauwdheid is nog erg aanwezig.

Wat mijn longarts daarvan zei? Letterlijk: “Tja, als het middel erger is dan de kwaal, rook dan maar even door en we houden het in de gaten”. Wordt vervolgd.

Heb jij ook zo’n meedenkende arts? Vertel jouw verhaal in de reacties.

Liefs Marian

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.