Keuken restylen, de stappen

Een gids voor het restylen/verven van keukenkasten met krijtverf.

Ik krijg de hele tijd vragen over het verven van keukenkasten. Ik wilde ooit nog eens een make-over voor keukenfrontjes met krijtverf doen. Na mijn eerste opdracht voor een keuken is het nu tijd om nog zo’n restyle opdracht te starten. Ik wil het proces met jullie delen!

Het valt niet mee om te zeggen: "ik heb pas 1 keer een keuken gerestyled, kan ik op die van jou verder experimenteren"?
Daar heb je vrienden voor! Een vriendin wil mij haar keuken laten restylen en is bereid om proefkonijn te zijn.


Ik begin met het bestellen van de verf.  Ik heb materialen nodig voor 6 deuren, 2 lades, 2 kastzijwanden en de plint. Ik bestel 1 liter primer, 1,5 liter krijtverf, en 1 liter vernis voor een sterke toplaag. Ik kan ook speciale keukenverf gebruiken met de beschermlaag erin verwerkt. Het gaat mij, in dit geval, juist om de krijtverf.

Opdrachtomschrijving: restyle 6 kunststof kastdeuren, 2 ladefronten,2 zijkanten en de plint met krijtverf in een kleur.

materialen lijst:

 • 1 liter primer
 • 1,5 liter krijtverf
 • 1 liter vernis
 • St. Marc poeder
 • kwasten
 • schuurblokjes
 • kleefdoek
 • schuursponzen
 • waterspray (niet de plantenspuit)
 • schilders tape
 • houtvuller

 

De afspraak is dat mijn vriendin alle deuren en ladefronten meegeeft om te restylen/verven in mijn atelier.

Allereerst zijn alle deuren en ladefronten verwijderd en genummerd.

Ik begon met grondig schoonmaken met St Marc korrels. Dit zijn oude kasten met handgrepen, dus er was genoeg schoon te maken. Je dient voor het schuren schoon te maken, zodat er geen vet in het schuurblokje komt. Je hebt dan een langere werktijd met het schuurblokje.

Met schone en gerepareerde deuren was ik klaar voor een lichte schuurbeurt. Het schuren is alleen om de glans van de deurtjes te verminderen voor een betere hechting van onze nieuwe afwerking. Sommige deuren, die onder de gootsteen zitten en vaker worden gebruikt, hebben wat beschadigingen. Die worden uitgebreider geschuurd om een ​​glad oppervlak te krijgen.


De afwerking is zo goed als de voorbereiding. De helft van het werk word gedaan voordat er ooit verf aangebracht wordt. Ik heb de gaatjes, van de handvatten gevuld.
Er komen nieuwe, stoere zwarte, handvatten op.

Na het schuren, de deuren stofzuigen. Daarna afnemen met de kleefdoek. Alle stof is nu verwijderd.


De deuren zijn klaar om te verven. Ik ben begonnen om de fronten te verven met 2 lagen primer. Ik wil een professioneel afwerking. Ik gebruik daarvoor een kwast. 

Het is een dikker product, dus ik heb het ongeveer 10% verdund met de waterspray voor een gladde afwerking. Tussen elke laag heb ik licht geschuurd met een korrel 320, gewoon om stof of oneffenheden in de afwerking te verwijderen.

De primer zit erop, is goed uitgehard en ik ga verder met de kleur. Daar breng ik ook twee lagen van aan. Tussendoor weer even licht schuren.

 

Omdat het krijtverf is, en deze wat gevoeliger is voor beschadigingen, werk ik de deurtjes af.

Ik gebruik daarvoor een matte lak op waterbasis. 

 

Ik bracht de deuren nadat ze ruim tijd hadden gehad om te drogen,  ingepakt in voldoende dekens voor transport, terug naar mijn vriendin. Lees voor de droogtijd en wanneer je de volgende laag kan aanbrengen de instructies op je blik.

Mijn samenvatting ......... het schilderen van kasten is niet voor angsthazen, maar het resultaat is zo de moeite waard. Het is alsof je een baby krijgt, je moet de ervaring vergeten voordat je het opnieuw wilt doen, maar je bent nog steeds blij dat je het gedaan hebt.

Mijn vriendin is super blij met haar gerestylde keuken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.